Fülakupunktúra és a humanitárius segítség

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik terápiája. A fülakupunktúra (auriculoterápia) során a szakember a fülkagylón végez állapotfelmérést és kezelést. Azonban a fülakupunktúra gyökerei nem kizárólag a keleti orvoslásban találhatóak. A módszert Közép-Keleten és Észak-Afrikában is gyakorolták, sőt még Hippokratész is említi, aki a görög orvostudomány atyja. A fülakupunktúra “újrafelfedezése” egy francia neurológusnak, dr. Paul Nogiernek köszönhető, aki 1956-ban publikálta tapasztalatait. Nogier fülakupunktúrás rendszerét kutatta és vette át a kínai hadsereg is az 1950-es években.

Kínában évtizedek óta bevett a “mezítlábas orvosok” képzése, vagyis bizonyos problémák kezelését előre megtanult akupunktúrás protokollal kezelik a szakemberek. A kínai kormány a vidéki, szegényebb rétegek segítése céljából hozta létre ezt a programot, hogy kíválóan tudjanak segíteni olyanoknak is, akik teljesen kiszorultak az egészségügyi ellátásból. Leginkább megelőzésre, orvosi kezelés kiegészítésére használják. Az 1970-es években a WHO (Egészségügyi Világszervezet) is látott potenciát ebben a kínai programban. A képzést a Fülöp-szigeteken és Mexikóban is átvették. Számos mai kínai és amerikai akupunktőr is “mezítlábas orvosként” kezdte pályafutását. Mára már megszűnt a képzés, azonban a protokoll alapú akupunktúrás oktatás a mai nap is létezik. A modern kínai katonaságnál is alkalmazzák a “mezítlábas orvosok” tananyagát.

Az 1970-es években dr. Michael Smith más orovosokkal és közösségi aktivistákkal együtt kifejlesztett a Lincoln Kórházban egy fülakupunktúrás protokollt, ami kínai kutatásokon alapult. Nogier fültérképének pontrendszerére építették az általuk választott 5 pontot. Egyes vélemények szerint ez a fülakupunktúrás protokoll az Egyesült Államokbeli “mezítlábas orvoslás”.

A fülakupunktúra kiválóan alkalmaszható katasztrófák esetén. Az egyik leghíresebb esemény a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás kapcsán történt, amikor a Szent Vincent Kórház fülakupunktúrás kezelést biztosított a túlélőknek, a tűzoltóknak és egyéb rászorultaknak egyaránt. Azonban számos más természeticsapás esetén is hatásosnak bizonyult: a Katrina hurrikán után, a Gháza övezetben, az ugandai erőszak kapcsán,  2010-ben a földrengés során Haitin és a Fülöp-szigeteken a vihar után.

A fülakupunktúra bizonyított, hogy a szenvedélybetegek, lelki problémával, válsággal küzdők támogatásán kívül a természeticsapások, terrortámadások, erőszak után kiegészítő kezelésként nagyban hozzájárul a rászorulók segítésében is.

A cikket az Ear Acupuncture and Humanitarian Aid (Ryan Bemis) című írás alapján készítettem.