Az akudetox protokoll és a progresszív relaxáció összehasonlítása

Egy 2016-os kutatás során azt vizsgálták meg, hogy az akudetox fülakupunktúrás protokoll vagy a progresszív relaxáció csökkenti-e jobban a szorongást, a dühöt, feszültséget. A kutatásban 162-en vettek részt, a kezelések pszichiátriai osztályon történtek, a Medical Center Hamburg Eppendorf Egyetemen, Németországban. Az összes jelentkezőt a DSM-IV kritériumai alapján, két egymástól függetlenül dolgozó pszichiáter vizsgált meg, akik nem vettek részt sem az akupunktúrás, sem a progresszív relaxációs kezeléseken sem. Mindkét csoportban a résztvevők hetente kétszer 30 perces kezelésen vettek részt, 4 héten keresztül. A résztvevők összetételét tekintve a két csoport között nem volt különbség a problémájuk terén, korban, nemben, másodlagos pszichiátriai megbetegedéseket és az orvosi gyógyszerezést illetően.

A kutatás tapasztalatainak összefoglalása: nem volt jelentős különbség a két csoport között, vagyis mind a fülakupunktúrás, mind a relaxációs csoport szignifikánsan, jelentősen csökkentette a szorongást, a feszültséget, a haragot, dühöt. Több kutatás korábban már rávilágított, hogy hatékonyan csökkenti a szorongást a fülakupunktúra fogászati és műtéti beavatkozás előtt [1][2][3], továbbá egészséges emberek esetén szintúgy. Pszichoaktív szerek elvonási tünetek szorongás-ellenes hatása szintén korábban már igazolt volt.[4] A vizsgálati eredményeket tekintve mindkét eljárást javasolják a kutatók szorongásos és major depressziós betegek esetén.

Felhasznált irodalom:
Auricular Acupuncture Versus Progressive Muscle Relaxation in Patients with Anxiety Disorders or Major Depressive Disorder: A Prospective Parallel Group Clinical Trial de Lorent, Lukas et al. Journal of Acupuncture and Meridian Studies , Volume 9 , Issue 4 , 191 – 199

[1] Michalek-Sauberer A, Gusenleitner E, Gleiss A, Tepper G, Deusch E. Auricular acupuncture effectively reduces state anxiety before dental treatmentda randomized controlled trial. Clin Oral Investig. 2012;16:1517e1522.
[2] Karst M, Winterhalter M, Muente S, Francki B, Hondronikos A, Eckardt A, et al. Auricular acupuncture for dental anxiety: a randomized controlled trial. Anesth Analg. 2007;104: 295e300.
[3] Wu S, Liang J, Zhu X, Liu X, Miao D. Comparing the treatment effectiveness of body acupuncture and auricular acupuncture in preoperative anxiety treatment. J Res Med Sci. 2011;16:39e42.
[4] Black S, Carey E, Webber A, Neish N, Gilbert R. Determining the efficacy of auricular acupuncture for reducing anxiety in patients withdrawing from psychoactive drugs. J Subst Abuse Treat. 2011;41:279e287.