Természetgyógyászati alapismeretek tankönyv

Természetgyógyászati alapismeretek2015-ben jelent meg az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ által kiadott Természetgyógyászati alap-ismeretek tankönyv, amit természetgyógyász orvosok és különböző államilag elismert természetgyógyászati szakmák szakértői és vizsgáztatói írtak, lektoráltak.

Nagy szükség volt egy ilyen letisztult, hivatkozásokkal ellátott, egységes nyelvezetű, hiteles tankönyvre. Minden államilag elismert természetgyógyászati szakma egyik kötelező részmodulja a természetgyógyászati modul, amit az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központban lehet letenni. Ennek a célja, hogy minden terapeutának legyen egy általános rálátása a különböző szakterületekre, a hatásmechanizmus alapjaira, jogi ismeretekre, a különböző rendszerek filozófiai és szakmai alapjai itt ismerhetőek meg.

A megelőző jegyzet mára sok tekintetben elavulttá vált, voltak vitatható részei, nehezen tanulható és kevésbé gyakorlatorientált volt. A korábbihoz hasonlóan itt is a hagyományos gyógyító irányzatok mellett a modern kor természetgyógyászati rendszerei is megismerhetőek. A társszakmák eredményeinek alapjai, mint a dietetika, a fizioterápia, az egészségpszichológia is megismerhető a könyvből. A különböző kórképek természetgyógyászati kezelési lehetőségei is szerepelnek benne.

Természetesen nemcsak a leendő kollégáknak, hanem a jelenleg praktizáló különböző természetgyógyászati szakágak művelőinek, társszakmáknak is ajánlott mű, amiből egy hiteles, korszerű olvasmányos stílusban tájékozódhat a szelíd gyógymódok iránt érdeklődő olvasó.