Különbség a külföldi és a magyar rendszer között

Pontosítsunk, mit is értünk magyar rendszer alatt? Magyarországon NADA protokollt tűkkel hagyományos kínai orvosi MSc diplomával vagy fülakupunktúrás addiktológusi végzettséggel végezhetünk. A fülakupunktúrás addiktológus képzés komolyabb, mint a külföldi NADA/akudetox specialisták tanfolyamai.
A különbség oka: itthon egészségügyi és természetgyógyászati képzés előfeltétele a szakmodul elvégzésének, továbbá állami vizsgáztató helyen történik a vizsga és egészségügyi szakemberré vállnak a fülakupunktúrás addiktológusok. A vizsga során számos elméleti, gyakorlati feladatok is egyaránt vannak. Többek között ismerni kell a fülkagyló latin részeit és a fontosabb szervkivetülési területeit, valamint a hagyományos kínai orvoslásban használt pulzusdiagnosztika alapját. A jogszabályok értelmében egyedi, egyénre szabott kezelést kell végeznünk az általunk elvégzett állapotfelmérés alapján. A külföldi akudetox képzés nem szakma, és nem tartalmaz egészségügyi és természetgyógyászti képzést, így alkalmazói nem feltétlenül egészségügyi szakemberek, továbbá a vizsga nem állami intézetben zajlik. Nem szükségesek olyan szintű elméleti, addiktológiai ismeretek a vizsga során, mint nálunk. Tehát Magyarországon egy szakma, a legtöbb külföldi országban pedig csak “jogosítvány”. Nekünk egészségügyi szakemberek révén folyamatosan kreditpontokat kell gyűjtenünk, míg külföldön nem szükségesek.

Még a szakma megnevezése is rámutat, hogy a magyar szakma több mint egyetlen protokoll: fülakupunktúrás addiktológiai eljárások a megnevezése.