Dr. Széchenyi István – Fülakupunktúrás addiktológia könyv

Fülakupunktúrás addiktológia könyvEbben a terméktesztben a nemrég megjelent Fülakupunktúrás addiktológia vizsgafelkészítő könyv, legújabb 2. kiadásáról írnék.

Amikor először a kezembe fogtam, már akkor lehetett érezni, hogy egy minőségi könyvet lapozgatok. A vastagsága is jelzi, hogy jelenleg a legjobb vizsgafelkészítő könyvet tartja az olvasó a kezében. Az 1. kiadáshoz képest tartalmilag néhány kiegészítő forrásanyaggal, kritikákkal és  hasznos szakmai anyaggal is bővült.

A könyv az alapoktól indulva vezeti be az olvasót a fülakupunktúra rejtelmeibe. Nagyon alapos, könnyen feldolgozható formában, pontos információkkal teszi ezt. Az 1. kiadás tartalma maradéktalanul megtalálható a könyvben.

A szerző – nagy örömömre – a 2. kiadásban leközli a pontos jogi kompetenciáját a fülakupunktúrás addiktológiai eljárásoknak. Ír az oktatási, vizsgáztatási és szakértői rendszerről, az ETI (már GYEMSZI) hibáiról. Néhány kirívó, vizsgáztatói túlkapásról ír a szerző – ugyanezeket a jelenlegi összes oktatási/vizsgáztatási intézményről meglehetne tenni. Sajnos a GYEMSZI-nél van néhány vizsgáztató, aki a nem nála tanult hallgatókkal szándékosan kötözködik, lehúzza az érdemjegyét. (Ez más szakterületekre is igaz.)  Amikor részt vettem a vizsgán, azonban semmilyen túlkapást, komolytalanságot nem tapasztaltam.

A szerző a Nogier által kifejlesztett fülfázisok alapvető elméletét is ismerteti. Többféle állapotfelmérési módszert is bemutat a korábbi kiadáshoz képest: Ryodoraku, Voll-féle mérés és a MeriDim készüléket. Ami nagyon fontos bővítése: a designer drogok bemutatása elég nagy alapossággal. Ez azért is fontos, mert ugyan a vizsgatételek között nem szerepel, ennek ellenére nálunk is belekérdezett az egyik vizsgabiztos.

A könyv végén kibővített formában esettanulmányokat olvashatunk, ami rávílágít az akudetox számos egyéb problémában való hasznosságára is.

Összességében elmondható, hogy egy színvonalas, szakmailag helytálló könyvet tarthat kezében az olvasó. Aki vizsgára készül fel a könyvből, maradéktalanul megteheti. Természetes az ajánlott irodalom tanulmányozását nem helyettesítheti a könyv, a stabil és széles látókörű szakmai alapok bővebb ismereteket kívánnak!