Mi az akudetox?

Az akudetox, az akupunktúra és detoxikáció (méregtelenítés) szavakból tevődik össze. Ez a módszer kiválóan használható a szervezet méregtelenítésére, feszültségoldására, megnyugtatásra, krízisintervencióban (katasztrófák és érzelmi traumák esetén), alvászavarokban, a mentális egészség elősegítéséért, a szenvedélybetegségekről  és szenvedélyszerű viselkedésről való leszokásban (nikotin, alkohol, drog, játékszenvedély, munkamánia, vásárlási szenvedély, kóros evési zavarok stb) és poszttraumás-stressz szindróma (PTSD) esetében1. A kezelés hatására csökken a sóvárgás, a szorongás és a gyógyszerek mennyisége csökkenthetővé válik. Külföldi szakemberek, tanulmányok számolnak be arról, hogy hatékony módszer figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar terápiájára2 (tűk nélkül, mágnesgolyóval is), valamint mentális problémák  kiegészítő kezelésére (depresszió, szorongás, enyhébb skizofréniás tünetek csökkentésére)3. Magyarországon ezt a módszert kizárólag fülakupunktúrás addiktológus és akupunktőri engedéllyel rendelkező egészségügyi szakember végezheti.

Az akudetox előnye, hogy klinikailag igazolt, költséghatékony, hatóanyagmentes, valamint hozzáértő használat mellett gyakorlatilag nincs mellékhatása és kultúrától függetlenül alkalmazható.

A drog és alkoholbetegek akupunktúrás kezelésének kifejlesztése főként a Lincoln Kórházban történt, Dél-Bronx-ban. Dr. Michael O. Smith kollégáival kialakított egy 5 pontos fülakupunktúrás  protokollt, az akudetox kezelést. Számos testakupunktúrás formula is kipróbálásra került, azonban szignifikáns változást nem tapasztaltak a fülhöz képest.

Az akudetox a NADA szinonímája, ami egy mozaikszó:

National                        Nemzeti

Acupunture                Akupunktúrás

Detoxification           Méregtelenítő

Association                 Társaság

A NADA egy olyan fülakupunktúrás protokoll, ami keleti gyógyászati elméleteken, klinikai indikációkon és a bőr bizonyos pontjainak alacsonyabb elektromos ellenállásán alapul. Mindegyik pont a hagyományos kínai orvoslás szerinti yin növekedését szolgálja a szervezetünkben, ami a megnövekedett szeretet érzésért felelős. A Shen-men és a Szimpatikus pont a nyugtató, relaxáló érzésért fontos. A másik három pont a Vese, a Máj és a Tüdő a keleti orvoslás szerint yin szervek. A modern nyugati orvostudomány szerint a vese, a máj és a tüdő kapcsolatban van a méregtelenítéssel és az eltávolítással. Továbbá ezek a pontok a fülönkön nemcsak a fizikai szervre hatnak, amire a nevük utal, hanem a hagyományos kínai orvoslás szerinti funkciókörökre is, amit a kliensek beszámolói igazolnak is. (Például a máj pont a fülön nemcsak a májra, mint szervre hat, hanem a hozzákapcsolódó érzelemekre (düh, harag csillapító), az izmok, szalagok állapotát is javítja (például alkohol elvonáskor a remegést enyhíti), valamint az emésztésre, bizonyos vérösszetételi zavarokra és szemproblémákra is hatással van.)

Az akudetox kezelés során körülbelül 40-50 percet vannak behelyezve az akupunktúrás tűk a fülkagyló bőrébe. Eközben tanácsadást, oktatást nyújtanak a terapeuták a kliens(ek) számára. A terápia történhet egyénileg és csoportosan is, akár a beteg családtagjainak a bevonásával.

Világszerte használják egészségügyi dolgozók az akudetox protokollt: Oroszországban, Koszovóban, Tadzsikisztánban, Üzbegisztánban,  Ausztráliában, Kanadában, Dél-Amerikában, (Peruban, Puerto Ricoban, Chilében, Kolumbiában, Guayanában, Hondurasban, Haitin), Grönlandon, Iránban, Mexikóban, a Karib-szigeteken, Dániában, Belgiumban, Hollandiában, Izraelben, Angliában, Írországban, Izlandon,  Németországban, Franciaországban, Svédországban, Finnországban, Norvégiában, Olaszországban, Svájcban, Romániában,  Örményországban,  Nepálban, Bhutánban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Indiában, Dél-Afrikában, Kenyában, Libériában, Ugandán, Trinidadban, Tobagoban, stb.

Leghíresebb és egyben az egyik legnagyobb tragédia kapcsán terjedt el a szenvedélybetegségeken túli, szélesebb körű használa a protokollnak: 2001. szeptember 11-ei terrortámadás kapcsán a Szent Vincent Kórház fülakupunktúrás kezelést biztosított a túlélőknek, a tűzoltóknak és egyéb rászorultaknak egyaránt.

Svédországban kórházakban, pszichiátriai intézetekben is alkalmazzák az akudetox-ot (például: Magnus Huss Klinika Stockholmban, Pszichiátriai Klinika Helsingborg stb.), míg például Olaszországban a dohányzásról való leszoktatás céljából a társadalom biztosítás fizeti a kezelési költséget.

A Yale Orvosi Egyetem is beépítette a pszichiátriai rezidens programjába az akudetoxot.

Az USA-ban ajánlják a veteránoknak poszttraumás stressz-szindróma esetén a kezeléseket. Néhány Egyesült Államokbeli intézet rákbetegeknél kiegészítő kezelésként alkalmazza az akudetox-ot két klinikai tanulmány alapján.

1 The use of the NADA protocol for PTSD in Kenya, M. Yarberry, Deutsche Zeitschrift für Akupunktur
2 Guidepoints folyóirat 2003. áprilisi szám
3 Mental Disorders papers, Psychiatric Functions of Acupuncture Michael O. Smith 1983
4 Kineziológia Magazin 2014. június: Szabó Richárd – Fülakupunktúrás addiktológiai eljárások