Nogier-féle Fázisok alapjainak ismertetése

Páran ismerhetik szakmai körökben Nogier Fázis rendszerét, azonban a legtöbben nem is hallottak róla. Ebben az írásomban a teljesség igénye nélkül szeretném hitelesen ismertetni a lényegét.

Az 1956-os marseille-i felfedezés után dr. Paul Nogier folytatta kutatásait az aurikulóterápiában. (Akinek nem ismert a fülakupunktúra története, ezen a linken olvashat róla bővebben.) Voltak olyan klinikai esetek amik során nem tapasztalt kellő hatékonyságot, míg másoknál nagyszerű eredményeket látott. Ennek a problémának a megoldásához vezető kutatások ereménye lett a Fázisok rendszere.

Mi a Fázis definíciója?

A Fázis a testünk szerveinek, szöveteinek fülünkre való átmeneti holografikus kivetülése. Ez a kivetülés az agy integráló képességétől függ, hogy hogyan reagál a folyamatos fiziológiai és patológiai információkra, amiket a különböző szervektől kap.

Homunculus drawingVan egy fontos fogalom, amit tisztázni kell, hogy a következő leírás érthetőbb legyen mindenki számára. Ez a homunculus fogalma. Az agyban a fali lebenyben található a testünk mozgató és érző központja (gyrus postcentralis és gyrus precentralis). Ebben minden testrészünknek megvan az adott testrész működéséért felelős kéregterület. Minél bonyulultabb egy testrész működése (érzékelése), annál nagyobb terület felelős érte az agykéregben. Az agykérgi területek alapján rekonstruálható egy fejjel lefelé elhelyezkedő emberke, ami nagyfejű, nagykezű. Ez a homunculus.

A fülkagyló 1-es Fázisa az eredeti fejjel lefelé fordított magzat homunculus prezentációja. Ezen elsősorban az akut betegségeket kezeljük. A 2-es Fázis a degeneratív (szöveti szintű) elváltozások esetén használatos. Itt a fejjel lefelé lévő magzat kivetülés átalakult álló helyzetűvé. A 3-as Fázis átmenet az 1-es és a 2-es között. Itt még nincs súlyos elváltozás, de már a gyulladás megjelent és az akut stádiumon túlhaladt a betegség. A homunculus átlós helyzetben jelentkezik, a fej területei a conchában találhatóak meg. A 4-es Fázis a fülkagyló fejbőr felöli oldalán található meg. Ez egy egyesítése az 1-es, 2-es, 3-as Fázisnak a fül hátsó felszínén.
Elsősorban a 4-es Fázist a motoros funkciós zavarnál alkalmazzuk, míg a külső felszínén a többi Fázist a szenzoros zavarok esetén.

Időnként felbukkanak hírek újabb Fázisokról. Néhány kutató és a Group Lyonnais d’Etudes Médicales (GLEM) Lyon-ban fontolgatta, hogy a tragus-on egy 5-ös Fázist is felvesz. Továbbá dr. Joseph Navach egy gondosan kidolgozott 10 Fázisú rendszert alkotott meg.

Forrás:
Bryan L. Frank, MD.; Nader E. Soliman, MD – Auricular Therapy A Comprehensive Text Auricular phases, frequencies, and blockages   AuthorHouse, 2005

Tarsoly, E. (2010). Funkcionális anatómia. Budapest: Medicina Könyvkiadó.