Fülkagyló beidegzése

786839.fig.001A fülakupunktúra sokrétű hatása mögött a fülkagyló gazdag ideghálózata a felelős. Ezt szeretném ebben az írásomban szakmailag alaposabban is körüljárni.

A fülkagylót (auricula) agyidegek és gerincvelői idegek is egyaránt beidegzik.

Magát a fülkagyló hallójárat környéki részét a X. agyideg, a nervus vagus (ábrán zöld) egyik ága somato-sensorosan idegzi be (központja a nucleus descendens nervi trigemini), aminek egy másik ága viscero-motorosan beidegzi a nyelőcsövet, a gyomrot, a hasnyálmirigyet, a májat, a vesét, a vékonybelet, a szivet, a tüdőt, a vastagbél egy részét (központja a nucleus tractus solitarii). A nucleus solitarii más nucleusokkal (idegi magok) monoszimpatikus összeköttetésben állnak.1 Ez a közös X. agyideg lehet az egyik anatómiai magyarázat a fülkagylón történő beavatkozások sokrétű hatásának. 

További agyidegek vesznek részt a fülkagyló idegi behálózásában:

  • nervus auriculotemporalis ideg (a nervus trigeminus nervus mandibularis ágából) (piros),
  • nervus occipitalis minor  (cervicalis plexusból) (kék),
  • nervus auricularis magnus (cervicalis plexusból) (sárga)
  • nervus facialis (a pontos ága még nem tisztázott) (elszórtan).

Számos fülakupunktúrával, fülreflexológiával foglalkozó szakember feltételezése szerint a fülkagylóból az információ a retikuláris formációs rendszeren keresztül megy az agyba, ráadásul a cortexbe.

Az az általános elképzelés, hogy a fül és a szervek között a retikuláris formációs (RF) rendszer úgy tart kapcsolatot, hogy az RF a cortex megfelelő projekciós területeinek küld üzeneteket. Ha a szervben felborul az egyensúly, akkor az RF a cortex megfelelő területének ezt megüzeni, ami továbbítja a fülkagyló megfelelő projekciós területének, így az aktívvá, érzékennyé válik.

Auriculovagalis kapcsolat

1832-ben Friedrich Arnold írt le egy somato-paraszimpatikus reflexet, aminek során a külső hallójárat fizikai ingerlése révén köhögési reflexet lehet kiváltani (Arnold-féle reflex). Továbbá a hallójárat ingerlésével szívműködés lassulás, aszisztolé is kiváltható.

Engel 8 gastroauriculáris jelenséget fedezett fel, aminek révén hathatunk a fülkagylón keresztül a távoli belső szerveinkre.2

Lényegében több jelenséget is leírtak a kutatók (akik nem feltételen az akupunktúra hatásmechanizmusát vizsgálták), amik bíztató kiindulást nyújtanak a fülakupunktúra további kutatásának alapjául.

Azonban kizárólag az ideghálózattal nem lehet a fülakupunktúra teljes hatásmechanizmusát megmagyarázni. Egy pont entitása nagyon összetett, például Langerhan sejtek és nyirokerek is alkotják. Tűszúrás során az idegrendszeri hatásokon túl, még aktivál antigén prezentáló sejteket, amik a helyi ganglionokra kihatással lesznek, így limfocita keringést aktiválnak az élő szervezetben. Ezeknek a sejteknek fontos hatása van az interleukin szekrécióban, amik módosítják bizonyos központi nukleusok működését, különösen a hypothalamusban.3

Forrás:
Tarsoly, E. (2010). Funkcionális anatómia. Budapest: Medicina Könyvkiadó.

Tarsoly, E. (2010). Anatómia Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar.

Friedrich, P., & Jens, W. (2013). Sobotta: Az ember anatómiájának atlasza. Budapest: Medicina Kiadó.

Bryan L. Frank, MD.; Nader E. Soliman, MD – Auricular Therapy A Comprehensive Text Auricular phases, frequencies, and blockages   AuthorHouse, 2005

S. Borozan and G. Petković, “Ear acupuncture has a hypotonic effect on the gastrointestinal tract,” Vojnosanitetski Pregled, vol. 53, no. 1, pp. 31–33, 1996.

S. Nomura and N. Mizuno, “Central distribution of primary afferent fibers in the Arnold’s nerve (the auricular branch of the vagus nerve): a transganglionic HRP study in the cat,” Brain Research, vol. 292, no. 2, pp. 199–205, 1984.

Wei He, Xiaoyu Wang, Hong Shi, et al., “Auricular Acupuncture and Vagal Regulation,” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2012, Article ID 786839, 6 pages, 2012. doi:10.1155/2012/786839

3Medical Acupuncture Volume 26, Number 2, 2014