Mi köze a marihuánának a skizofréniához?

Egy nagy létszámú kutatás szerint genetikai kapcsolat lehet a kannabisz használata és a skizofrénia között. Vagyis a mentális zavar kockázatát fokozó gének annak az esélyét is növelik, hogy a hordozójukból később kannabiszhasználó lesz

Korábbi kutatások már felfedezték, hogy a kannabiszfogyasztás és a skizofrénia között van összefüggés. A 2028 résztvevővel készített tanulmány szerzői nem zárják ki, hogy a marihuána fogyasztása növelné a mentális zavar kialakulásának esélyét, de valószínűbbnek tartják, hogy a kapcsolat másféle irányú lehet.

A skizofrénia gyakori és súlyos pszichiátriai kórkép, nagyjából száz emberből egyet sújt. Kannabiszhasználóknál körülbelül kétszer akkora az eséllyel alakul ki, mint azoknál, akik nem élnek a tudatmódosító szerrel. A betegség oka nem ismert, a friss kutatások alapján testi, genetikai, pszichológiai és környezeti tényezők sora játszik szerepet a kialakulásában.

Az új brit kutatásban vizsgált 2028 egészséges felnőtt közül 1011-en fogyasztottak kannabiszt. Minden résztvevő genetikai profilját megvizsgálták. Az eredmények szerint minél nagyobb volt valakiben a genetikai hajlam a skizofréniára, annál nagyobb eséllyel fogyasztottak kannabiszt, szemben azokkal, akik nem hordozták a hajlamosító géneket.

Forrás: index.hu